19 December 2023
A Cry in the Wild

Ini ulasan ringkas saya berkenaan filem ini dari apa yang saya tonton. Buat permulaan, saya ulas dulu pengenalan wayang ni. Filem A Cry in the Wild ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Mark Griffiths tahun 1990.
Di awal filem ni, ibu watak utama budak lelaki bernama Brian ni mengizinkan anaknya bercuti ke kediaman ayahnya yang jauh hingga menggunakan pesawat kecil. Ibunya membeli pisau belati untuknya sebagai tanda mata. Brian ni berusia 13 tahun yang merupakan mangsa tunggal yang terselamat dalam nahas kapal pesawat yang tidak dilaporkan. Dia terpaksa bersendirian di kawasan tasik Yukon yang tidak berpenghuni, dan dia harus belajar untuk hidup dengan kepintarannya. Okey, nanti dulu tu.
Brian ni tidak senang hati sebenarnya bila ibunya menyuruh dia tinggal bersama ayahnya ni, memandangkan ibubapanya sudah lama berpisah atas sebab isu curang. Sewaktu penerbangan di udara, seorang lelaki tua pengemudi kapal menderita sakit jantung hinggakan Brian sahkan dia meninggal on the spot sewaktu kapal masih bertebaran. Dahsyat hingga Brian terpaksa kemudi kapal mendarat dengan ganas di permukaan tasik. Nasiblah tidak meletup. Sebelum kapal karam, dia guna segala tenaganya untuk selamatkan diri daripada mati lemas. Pengemudi utama memang telah mati, tiada sebab untuk Brian menyelamatkan orang tua itu. Daripada detik itu bermulalah kehidupan Brian seorang diri di kawasan tasik yang diliputi hutan tebal.
Di sinilah kehidupan Brian dalam hutan terganggu. Dengan usia yang masih muda dan mentah, dia terpaksa menyusun makan minumnya walaupun tidak teratur. Ingat pisau belati yang diberi kepadanya; ia menjadi sangat berguna dalam situasi hariannya. Dengan rambang dia memetik apa saja buah pokok yang tidak dikenalinya dan makan. Namun pada waktu malam dia diserang keracunan makanan. Perutnya bergelora derita--namun hanya seketika. Berhari-hari dalam hutan, akhirnya kewujudan Brian dalam hutan tasik itu dihidu seekor beruang. Beruang yang mencari makan seperti Brian. Mereka saling terserempak, jadi Brian ni dikejar beruang hinggalah di tepi tasik. Dia lompat ke dalam air dengan harapan beruang itu berhenti mengekorinya. Namun sangkaannya salah--beruang itu dengan bebas berenang dan meluru ganas dengan berlaga bersama Brian. Disebabkan keganasan beruang itu Brian berenang ke pinggir tasik lalu berlari masuk ke dalam hutan. Beruang itu mengalah.
Kesimpulan daripada ulasan ni, saya syorkan tengok filem ni sendiri; sesuai untuk tontonan seisi keluarga.

Read more