11 December 2023
Budak Suratkhabar Newspaper Boy: Episod 3

Awan akhirnya membuat keputusan untuk membeli buku cerita itu. Dia berfikir bahawa dia layak untuk memanjakan dirinya sekali-sekala. Dia juga berfikir bahawa buku itu mungkin boleh memberi inspirasi kepadanya untuk mengubah hidupnya yang suram.
Awan berjalan ke kaunter pembayaran dengan buku cerita di tangannya. Dia tidak menyedari bahawa Datuk Zainal masih mengikutinya dari belakang. Datuk Zainal mengejar Awan dan menarik tangannya dengan kasar.
“Hei, budak. Jangan ke mana-mana. Saya nak tanya kamu sesuatu,” Datuk Zainal berkata dalam nada hampir marah.
Awan terkejut dan ketakutan. Dia tidak tahu siapa lelaki itu dan apa yang dia mahu daripadanya. Dia cuba melepaskan diri dari cengkaman Datuk Zainal, tetapi gagal.
“Siapa kamu? Apa yang kamu nak? Lepaskan saya!” Awan menjerit.
“Senyap, budak. Kamu kenal lelaki yang beli suratkhabar daripada kamu tadi? Dia wartawan ke?” Datuk Zainal bertanya.
Awan bingung. Dia tidak tahu apa yang Datuk Zainal cakap. Dia ingat lelaki yang memberi tip kepadanya, tetapi dia tidak tahu nama atau pekerjaannya.
“Mana saya tahu? Saya cuma penjual suratkhabar. Saya tak kenal dia. Lepaskan saya!” Awan menjawab.
“Jangan tipu saya, budak. Kamu mesti tahu sesuatu. Kamu kerjasama dengan dia, bukan? Kamu nak buat cerita buruk pasal saya?” Datuk Zainal mendesak.
Awan semakin takut. Dia tidak faham akan tuduhan yang dibuat oleh Datuk Zainal. Dia tidak tahu apa-apa pasal Datuk Zainal atau kes rasuahnya. Dia hanya mahu menjual suratkhabar dan hidup dengan aman.
“Saya tak tipu. Saya tak tahu apa-apa. Saya tak kenal kamu. Saya tak ada kaitan dengan dia. Tolong lepaskan saya!” Awan merayu.
Datuk Zainal tidak percaya. Dia berfikir bahawa Awan sedang berbohong dan menyembunyikan sesuatu. Dia bercadang untuk membawa Awan ke tempat yang sunyi dan menyoalnya dengan lebih keras. Dia juga bercadang untuk mengambil buku cerita itu daripada Awan sebagai bukti.
Datuk Zainal menarik Awan keluar dari kedai buku dengan paksa. Awan menjerit dan meronta, tetapi tidak ada siapa yang datang menolongnya. Orang-orang di sekelilingnya hanya melihat, takut untuk bercampur tangan.
Datuk Zainal membawa Awan ke sebuah kereta berwarna hitam yang diparkir di depan hotel. Dia membuka pintu kereta dan mahu memasukkan Awan ke dalamnya.
Tetapi, sebelum dia berjaya melakukannya, dia terdengar satu suara yang memanggil namanya.
“Datuk Zainal! Berhenti!”
Datuk Zainal menoleh dan melihat seorang lelaki yang berlari ke arahnya. Lelaki itu memakai kemeja putih, seluar hitam dan berkasut kulit. Lelaki itu ialah Razzy, wartawan yang menyiasat kes rasuahnya.
Razzy baru sahaja keluar dari bilik mesyuarat yang dituju oleh Datuk Zainal. Dia telah berjaya menyelinap masuk ke bilik itu dan mendengar perbualan antara Datuk Zainal dan pemilik syarikat pembinaan itu. Dia juga berjaya mengambil gambar dan rakaman sebagai bukti.
Razzy bercadang untuk keluar dari hotel dan melaporkan kes rasuah itu kepada editornya. Tetapi, sebelum dia berjaya melakukannya, dia melihat Datuk Zainal menarik Awan keluar dari kedai buku. Dia mengenali Awan sebagai penjual suratkhabar yang dibelinya dari tadi. Dia juga mengenali Datuk Zainal sebagai menteri yang terlibat dalam kes rasuah.
Razzy menjadi curiga. Dia berfikir bahawa Datuk Zainal mungkin tahu bahawa dia ialah seorang wartawan dan cuba menangkap Awan sebagai tebusan. Dia juga berfikir bahawa Awan mungkin dalam bahaya. Dia bercadang untuk menolong Awan dan menangkap Datuk Zainal.
Razzy berlari ke arah Datuk Zainal dan menjerit namanya. Dia juga mengeluarkan telefon bimbitnya dan mengambil gambar Datuk Zainal yang sedang menarik Awan. Dia berharap gambar itu dapat menjadi bukti tambahan untuk kes rasuah itu.
Datuk Zainal terkejut dan marah. Dia mengenali Razzy sebagai wartawan yang membeli suratkhabar dari Awan. Dia juga menyedari bahawa Razzy mungkin telah menyiasat kes rasuahnya. Dia bercadang untuk melarikan diri dan membawa Awan bersamanya.
Datuk Zainal menolak Awan ke dalam kereta dan mahu masuk ke dalamnya. Tetapi, sebelum dia berjaya melakukannya, dia terasa satu tumbukan yang kuat di mukanya.
Awan telah berjaya melepaskan diri dari Datuk Zainal dan meninjunya dengan sekuat hatinya. Awan tidak tahan lagi dengan perlakuan Datuk Zainal yang kejam dan zalim. Awan juga tidak mahu dibawa oleh Datuk Zainal ke tempat yang tidak diketahui.
Awan melompat keluar dari kereta dan berlari ke arah Razzy. Dia berharap lelaki itu dapat menolongnya dan melindunginya dari Datuk Zainal.
Razzy melihat Awan yang berlari ke arahnya dan menghulurkan tangannya. Dia berharap Awan dapat selamat dan bebas dari Datuk Zainal.
Datuk Zainal merasa sakit dan marah. Dia melihat Awan yang berlari ke arah Razzy dan mengambil telefon bimbitnya. Dia berharap Awan dapat diam dan tidak memberitahu apa-apa kepada wartawan itu.

Apa yang akan berlaku kepada Awan, Razzy dan Datuk Zainal? Adakah Awan akan selamat bersama Razzy? Adakah Razzy akan berjaya melaporkan kes rasuah Datuk Zainal? Adakah Datuk Zainal akan berjaya melarikan diri dan mengelak dari tanggungjawabnya? Baca cerita ini dalam episod keempat.

Read more