24 December 2023
Budak Suratkhabar Newspaper Boy: Episod 4 (Terakhir)

Awan berjaya sampai ke sisi Razzy dan memeluk tangannya. Razzy menarik Awan ke belakangnya dan melindunginya dari Datuk Zainal. Dia juga mengeluarkan kad pengenalan wartawannya dan menunjukkannya kepada Datuk Zainal.
“Saya Razzy, wartawan Harian Mercu. Saya ada bukti yang menunjukkan bahawa Datuk Zainal terlibat dalam kes rasuah yang besar. Saya juga ada gambar yang menunjukkan bahawa Datuk Zainal cuba menculik budak ini. Datuk Zainal, anda ditangkap!” Razzy berkata dengan tegas.
Datuk Zainal terdiam dan pucat. Dia menyedari bahawa dia telah tertangkap basah oleh wartawan cekap itu. Dia juga menyedari bahawa dia tidak dapat melarikan diri atau menafikan tuduhan itu. Dia berasa takut dan marah.
“Jangan main-main dengan saya, wartawan. Saya ada kuasa dan pengaruh. Saya boleh buat apa saja yang saya mahu. Saya boleh hapuskan kamu dan budak ini. Jangan cuba menentang saya!” Datuk Zainal mengugut.
Razzy tidak gentar. Dia berfikir bahawa Datuk Zainal hanya cuba menakut-nakutkan dia dan Awan. Dia juga berfikir bahawa Datuk Zainal tidak dapat berbuat apa-apa kerana dia sudah terperangkap dalam jaringan hukum.
“Datuk Zainal, jangan berlagak sombong. Anda tidak ada kuasa dan pengaruh lagi. Anda sudah terbongkar oleh saya dan rakyat Malaysia. Anda tidak boleh hapuskan saya dan budak ini. Anda yang akan dihapuskan oleh undang-undang. Anda harus mengaku salah dan menerima hukuman!” Razzy menegur.
Awan berasa kagum dan bersyukur. Dia berfikir bahawa Razzy ialah seorang wartawan yang berani dan jujur. Dia juga berfikir bahawa Razzy ialah seorang penyelamat yang datang pada waktu yang tepat. Dia ingin berterima kasih kepada lelaki itu.
“Terima kasih, encik. Terima kasih kerana menolong saya dan melindungi saya dari Datuk Zainal. Saya tidak tahu apa yang akan berlaku kepada saya jika tidak ada encik. Saya berhutang budi kepada encik,” Awan berkata.
Razzy tersenyum dan membelai kepala Awan. Dia berfikir bahawa Awan ialah seorang budak yang baik dan berani. Dia juga berfikir bahawa Awan ialah seorang saksi yang penting untuk kes rasuah itu. Dia ingin membantu Awan.
“Jangan risau, budak. Saya akan pastikan anda selamat dan sejahtera. Saya juga akan pastikan Datuk Zainal mendapat balasan yang setimpal. Saya juga akan minta maaf kepada anda kerana menyebabkan anda terlibat dalam kes ini. Saya harap anda dapat maafkan saya,” kata Razzy.
Datuk Zainal mendengar perbualan antara Razzy dan Awan dan ia cukup membuatkan dia merasa geram. Dia berfikir bahawa Razzy dan Awan ialah pasangan yang bodoh dan naif! Dia juga berfikir bahawa dia masih ada peluang untuk melarikan diri dan menyelamatkan diri.
Datuk Zainal melihat sekelilingnya dan mencari jalan keluar. Dia melihat pintu masuk hotel yang tidak jauh dari situ. Dia berfikir bahawa dia boleh masuk ke dalam hotel dan mencari tempat untuk bersembunyi.
Datuk Zainal melompat ke dalam kereta dan mahu memandu ke arah pintu masuk hotel. Tetapi, sebelum dia berjaya melakukannya, dia terdengar bunyi yang kuat dan keras.
Awan telah berjaya mengambil beg yang berisi wang tunai yang diterima oleh Datuk Zainal sebagai sogokan. Awan juga berjaya melemparkan beg itu ke arah tayar kereta Datuk Zainal. Awan berharap beg itu dapat menghalang Datuk Zainal daripada melarikan diri.
Beg itu meletup dan mengeluarkan wang kertas yang berterbangan di udara. Tayar kereta Datuk Zainal pecah dan meletus. Kereta Datuk Zainal terhenti dan tidak dapat bergerak lagi.
Datuk Zainal terkejut dan marah. Dia melihat beg yang meletup dan tayar kereta yang pecah. Dia juga melihat wang kertas berterbangan di udara. Dia berasa malu dan marah.
“Apa yang kamu buat, budak? Kamu rosakkan kereta saya dan wang saya. Kamu akan menyesal!” Datuk Zainal menjerit.
Razzy dan Awan terkejut namun gembira. Mereka melihat beg yang meletup dan tayar kereta yang pecah. Mereka juga melihat wang kertas yang berterbangan di udara. Mereka berasa lega.
“Bagus, budak. Kamu berjaya menggagalkan Datuk Zainal daripada melarikan diri. Kamu juga berjaya membongkar wang sogokan Datuk Zainal. Kamu seorang wira!” Razzy memuji.
Orang-orang yang berada di sekeliling mereka juga terkejut dan gembira. Mereka melihat beg yang meletup dan tayar kereta yang pecah. Mereka juga melihat wang kertas yang berterbangan bebas di udara. Mereka berasa teruja.
Orang-orang itu mula berkerumun di sekitar Datuk Zainal dan keretanya. Mereka juga mula mengambil gambar dan video dengan telefon bimbit mereka. Mereka juga mula mengecam dan menghina Datuk Zainal.
“Datuk Zainal, anda seorang penipu dan pengkhianat. Anda telah menyalahgunakan kuasa dan wang rakyat. Anda harus dipenjara dan dihukum. Anda tidak layak menjadi menteri!” orang-orang itu menjerit.
Datuk Zainal merasa tersepit dan terdesak. Dia melihat orang-orang yang berkerumun dan mengecamnya. Dia juga melihat wartawan dan budak suratkhabar itu; mereka berdua tersenyum memandangnya. Dia berasa terhina dan terhimpit.
Datuk Zainal tidak dapat berbuat apa-apa. Dia hanya dapat menunduk dan menangis. Dia menyedari bahawa dia telah kalah dan ditewaskan. Dia menyedari bahawa dia tidak dapat melarikan diri atau menafikan kesalahannya. Dia menyedari bahawa kuasanya telah berakhir.
Tidak lama kemudian, polis tiba di tempat kejadian. Mereka telah mendapat maklumat tentang kes rasuah dan percubaan penculikan yang berlaku di hotel itu. Mereka juga telah mendapat maklumat tentang identiti dan lokasi Datuk Zainal.
Polis menangkap Datuk Zainal dan menyita wang tunai yang berterbangan di udara. Mereka juga menyiasat Razzy dan Awan tentang kes itu. Mereka juga mengambil bukti yang ada pada wartawan dan budak suratkhabar itu.
Polis memuji mereka berdua atas keberanian dan kejujuran mereka. Mereka juga meminta maaf kepada mereka berdua atas kesusahan yang mereka alami. Mereka juga menawarkan bantuan dan perlindungan kepada mereka.
Razzy dan Awan menerima pujian dan permintaan maaf polis. Mereka juga menerima bantuan dan perlindungan polis. Mereka bersyukur dan lega.
Razzy dan Awan berpelukan dan tersenyum. Mereka berfikir bahawa mereka telah berjaya menyelesaikan kes rasuah dan percubaan penculikan yang berlaku. Mereka juga berfikir bahawa mereka telah berjaya membela kebenaran dan keadilan.
Razzy dan Awan menjadi kawan baik dan berjanji untuk sentiasa bersama. Razzy juga menawarkan untuk membantu Awan untuk bersekolah dan mendapat pendidikan yang baik. Awan juga menawarkan untuk membantu Razzy untuk menulis cerita dan laporan yang baik.
Mereka menjadi contoh dan inspirasi kepada ramai orang. Mereka juga menjadi sebahagian daripada sejarah dan legenda Malaysia.
Ini ialah kesudahan cerita episod keempat dan terakhir. Saya harap anda menikmati cerita ini. Saya juga harap anda dapat belajar sesuatu daripada cerita ini. Saya juga harap anda dapat menghargai nilai-nilai yang terkandung dalam cerita ini.
Sekian.

Read more