10 December 2023
Budak Suratkhabar Newspaper Boy: Episod 2

Lelaki yang memberi tip kepada Awan ialah seorang wartawan bernama Razzy. Dia bekerja di sebuah akhbar terkenal yang bernama Harian Mercu. Dia sedang menyiasat satu kes rasuah yang melibatkan seorang menteri kabinet yang bernama Datuk Zainal. Datuk Zainal didakwa menerima sogokan berjuta-juta ringgit dari sebuah syarikat pembinaan untuk memberi kontrak pembinaan jalan raya.
Razzy mempunyai seorang sumber yang memberitahunya bahawa Datuk Zainal akan mengadakan satu mesyuarat rahsia dengan pemilik syarikat pembinaan itu di sebuah hotel mewah di bandar. Razzy berhasrat untuk menyamar sebagai seorang pekerja hotel dan menyelinap masuk ke bilik mesyuarat itu untuk mendengar perbualan mereka. Dia juga berharap dapat mengambil gambar atau rakaman sebagai bukti.
Razzy membeli suratkhabar dari Awan untuk menutup mukanya dari kamera pengawasan di hotel. Dia juga memberi tip besar kepada Awan untuk menarik perhatiannya dan mengingati mukanya. Dia berfikir bahawa Awan mungkin boleh menjadi seorang saksi yang berguna jika dia memerlukan bantuan.
Razzy sampai di hotel dan berjaya masuk ke dalam dengan menggunakan kad pekerja palsu yang dibuatnya sendiri. Dia mencari bilik mesyuarat yang ditunjukkan oleh sumbernya dan mendapati bahawa pintunya terkunci. Dia menunggu di luar bilik itu dan berharap pintunya akan terbuka.
Sementara itu, Awan sedang menikmati hari yang baik. Dia telah menjual hampir semua suratkhabarnya dan mendapat banyak tip daripada pelanggan-pelanggannya. Dia bercadang untuk membeli makanan yang sedap untuk neneknya dan kucingnya Luna. Dia juga bercadang untuk membeli sebuah buku cerita yang dilihatnya di kedai buku berhampiran.
Awan berjalan ke kedai buku dan melihat buku cerita yang diidamkan. Buku itu bertajuk Pengembaraan Newspaper Boy. Buku itu menceritakan tentang seorang budak lelaki dan seekor kucing yang mengembara ke seluruh dunia dan mengalami pelbagai pengembaraan yang menarik. Awan terpikat dengan gambar-gambar yang berwarna-warni dan sinopsis yang menarik.
Awan memegang buku itu dan melihat harga di belakangnya. Buku itu berharga RM15. Awan mengira wang yang ada di poketnya. Dia hanya mempunyai RM20. Dia berfikir sama ada dia patut membeli buku itu atau tidak. Dia sangat ingin memilikinya, tetapi dia juga tidak mahu mengabaikan keperluan neneknya dan kucingnya.
Awan teragak-agak untuk membuat keputusan. Dia tidak sedar bahawa ada seorang lelaki yang sedang memerhatikannya dari jauh. Lelaki itu ialah Datuk Zainal, menteri yang terlibat dalam kes rasuah. Dia baru sahaja keluar dari bilik mesyuarat dengan pemilik syarikat pembinaan itu. Dia telah menerima sebuah beg penuh dengan wang tunai sebagai sogokan.
Datuk Zainal melihat Awan dan teringat akan mukanya. Dia teringat bahawa dia pernah melihat Awan di tepi jalan ketika dia sedang menuju ke hotel. Dia juga ingat bahawa Awan menjual suratkhabar kepada seorang lelaki yang memakai kemeja putih, seluar hitam dan berkasut kulit. Lelaki itu kelihatan seperti seorang wartawan.
Datuk Zainal menjadi curiga. Dia berfikir bahawa lelaki itu mungkin seorang wartawan yang cuba menyiasat kes rasuahnya. Dia juga berfikir bahawa Awan mungkin tahu sesuatu tentang lelaki itu. Dia bercadang untuk menemui Awan dan menyoalnya.
Datuk Zainal berjalan ke arah Awan dengan muka yang garang. Awan tidak menyedari bahawa dia sedang diikuti oleh seorang lelaki yang berbahaya. Awan masih berdiri di depan rak buku dengan buku cerita di tangannya.

Apa yang akan berlaku kepada Awan? Adakah dia akan membeli buku itu? Adakah dia akan ditangkap oleh Datuk Zainal? Adakah Razzy akan berjaya menyiasat kes rasuah itu? Baca cerita ini dalam episod ketiga.

Read more