9 December 2023
Budak Suratkhabar Newspaper Boy: Episod 1

Siri Cerita Budak Suratkhabar
Ini ialah sebuah cerita episod pertama tentang kisah seorang budak penjual suratkhabar di tepi jalan bernama Awan. Hidup hariannya yang serba biasa, sukar dan hanya tinggal bersama neneknya dan seekor kucing bernama Luna.

Episod 1: Hari Biasa

Awan ialah seorang budak lelaki berusia 12 tahun yang bekerja sebagai penjual suratkhabar di tepi jalan. Setiap pagi, dia bangun seawal pukul 5.30 dan bersiap-siap untuk pergi ke kedai suratkhabar Pak Alion, yang terletak di seberang jalan dari rumahnya. Dia tinggal bersama neneknya, Babu Nata, dan seekor kucing hitam bernama Luna, yang dijumpainya di longkang semasa ia masih kecil.

Awan tidak pernah bersekolah, kerana dia tidak mampu membayar yuran sekolah. Dia juga tidak tahu siapa ibu bapanya, kerana neneknya hanya memberitahunya bahawa mereka meninggal dunia dalam satu kemalangan ketika dia masih bayi. Awan hanya mempunyai satu keping gambar ibu bapanya, yang disimpan di dalam kotak kayu di bawah katilnya.

Awan suka menjual suratkhabar, kerana dia dapat mengetahui berita-berita terkini dari seluruh dunia. Dia juga suka berbual dengan pelanggan-pelanggannya, yang kebanyakannya adalah orang-orang biasa yang lalu-lalang di jalan itu. Kadang-kadang, dia juga mendapat tip daripada mereka, yang disimpan di dalam poketnya.

Hari ini, Awan sedang menjual suratkhabar seperti biasa. Dia melihat seorang lelaki berpakaian kemas berhenti di hadapan gerainya. Lelaki itu memakai kemeja putih, seluar hitam dan berkasut kulit. Dia memegang sebuah beg kulit yang kelihatan berat. Dia memandang Awan dengan senyuman.

“Halo, budak. Boleh saya beli satu suratkhabar?” lelaki itu bertanya.

“Boleh, encik. Suratkhabar apa yang encik nak?” tanya Awan.

“Suratkhabar apa saja. Yang penting, ada berita tentang politik dan ekonomi,” lelaki itu berkata.

Awan mengambil satu suratkhabar dari timbunannya dan memberikannya kepada lelaki itu. Lelaki itu membayar Awan dengan sekeping wang kertas berwarna hijau.

“Terima kasih, encik. Ini bakinya,” kata Awan.

“Tidak perlu. Anggap saja sebagai tip. Kamu seorang penjual suratkhabar yang baik,” lelaki itu berkata.

“Terima kasih, encik. Encik juga seorang pelanggan yang baik,” Awan berkata.

Lelaki itu mengangguk dan berjalan pergi dengan suratkhabarnya. Awan melihat wang kertas biru di tangannya dengan terkejut. Dia tidak pernah mendapat tip sebanyak itu sebelum ini. Dia merasa gembira dan bersyukur.

Dia memasukkan wang kertas itu ke dalam poketnya dan meneruskan menjual suratkhabar. Dia berharap hari ini akan menjadi hari yang baik untuknya dan neneknya. Dia juga berharap lelaki itu akan datang lagi kepadanya. Dia tidak tahu bahawa lelaki itu ialah seorang wartawan yang sedang menyiasat satu kes rasuah yang melibatkan seorang menteri. Dia juga tidak tahu bahawa lelaki itu akan membawa perubahan besar dalam hidupnya.

Read more